Saturday, February 18, 2017

Da ne predaje kemiju, bio bi farmaceut (intervju s profesorom Vjekoslavom Šinkom)

U listopadu prošle godine profesoru Vjekoslavu Šinku uručena je Županijska nagrada za odgojno-obrazovne djelatnike. Tim povodom porazgovarala sam s nagrađenim nastavnikom kemije.

Za početak – čestitke na osvojenoj nagradi. Kako se osjećate kao jedan od nositelja titule najuspješnijeg profesora naše županije?

– Biti najuspješniji prosvjetni djelatnik u Primorsko-goranskoj županiji uistinu je jako lijepo priznanje. Meni osobno to je poticaj za daljnji rad i osvajanje novih postignuća u radu s učenicima.

Koliko Vam navedena nagrada znači i jeste li je očekivali?

– Bilo je to pravo iznenađenje kojem se nisam nadao, iako su postignuća i rezultati mojih učenika vrhunski. Razmišljao sam kako od boljeg uvijek postoji bolji, no, na moju sreću, nisam bio u pravu. Ova nagrada predstavlja priznanje za fokusiran rad i predanost u poslu. Ona je dokaz da svoj posao radim dobro i kvalitetno.

Zbog čega ste se odlučili za posao nastavnika?

– Sve životne odluke do sada donio sam bez puno razmišljanja i u vrlo kratkom roku. Ta odlučnost proizlazi iz toga jer znam što volim i želim. Kao kemijski tehničar prema srednjoj stručnoj spremi upisao sam studij biologije i kemije (nastavnički smjer). Pomisao da radim u nekom industrijskom postrojenju bila mi je nezamisliva, iako sam bio primljen i na Prehrambeno-tehnološki fakultet. Oduvijek me više privlačio rad s ljudima, mladim ljudima.

Zašto ste baš izabrali kemiju i biologiju?

– To su predmeti koje sam savladavao bez poteškoća.

Kako je, po Vašem mišljenju, raditi s današnjim učenicima?

– Jako lijepo. Pratiti učenikov napredak i gledati plodove svoga rada jest nešto neprocjenjivo. No, upozorio bih na jedan problem koji je danas globalno zastupljen kod učenika. Previše se oslanjaju na tehnologiju i očekuju da im se sve servira. Upravo ovdje važna je uloga nastavnika koji će im pomoći pronaći ključ, a ne im samo otvoriti vrata.

Jeste li požalili što ste odabrali to zanimanje?

– Nikad, jako volim svoj posao.

Da niste nastavnik kemije, koje biste drugo zanimanje odabrali?

– Da ne predajem kemiju, bio bih farmaceut. To je jedno vrlo lijepo zanimanje koje nimalo nije stresno.

Imate li slobodnog vremena i kako ga provodite?

– Svoje slobodno vrijeme uvijek koristim za neko putovanje. Volim putovanja i dosta često putujem. Smatram ih nečime što me ispunjava i, također, njima punim baterije za daljnji rad.

I za kraj – koji je Vaš savjet, odnosno poruka učenicima kako bi jednog dana postali jednako uspješni u svom zanimanju ili djelovanju poput Vas?

– Poruka je vrlo jednostavna, kratka i široko primjenjiva te ona glasi: „VAŠE ZNANJE – VAŠA ODGOVORNOST.‟

Katarina Škrbić (4.4)

No comments:

Post a Comment