Tuesday, October 9, 2018

Kineski jezik u Šangaju


Šangaj (autorica fotografije: Laura Zelenika, 4.4)
Letizia Viškanić, Ornella Turato, Lisa Mihelec, Laura Zelenika i ja imale smo priliku otići u Kinu, u SUIBE Gubei Campus u Šangaju, na dva tjedna da naučimo kineski jezik i proučimo njihovu kulturu. Kamp je trajao od 21. srpnja do 4. kolovoza i započeo je letom iz Zagreba do Moskve, koji je trajao otprilike tri sata. U Zagrebu smo se upoznale s ostalim sudionicima kampa, koji su došli iz svih krajeva Hrvatske. Stigavši u Moskvu, trebale smo čekati tri sata za let Moskva – Šangaj, koji je trajao osam sati.

Kineska hrana (autorica fotografije:
Laura Zelenika, 4.4)
Kada smo stigli u Šangaj, sreli smo se s volonterima iz Kine, koji su nas odveli u naš smještaj. To je bio studentski dom, gdje smo imali sobe za dvoje, bile su lijepe i imale klimu, što nam je bilo najvažnije jer se u to doba u Kini temperature penju do nekih četrdeset stupnjeva. Volonteri su nam stoga cijelo vrijeme davali vodu, a blizu kampusa nalazila se i mala trgovina. Prvi dan pisali smo inicijalni test kako bi nas mogli smjestiti u određenu grupu ovisno o našem znanju, pa smo nakon toga skoro svaki dan pohađali sat kineskoga jezika. Uz te sate održavale su se i razne radionice (kaligrafija, crtanje, glazba, taiji...), koje su nam organizirali volonteri. Imali smo i dva-tri razgledavanja obližnjih manjih gradova i znamenitosti (Ancient Watertown, Tianzitang, Pearl Tower...). Posebno nam se svidio trodnevni izlet u Suzhou i Zhouzhuang jer smo vidjeli različite muzeje i kineski vrt. Sve je jako brzo prošlo, i da nismo ni primijetili, već je bilo vrijeme da se istim putem vratimo doma. Jedna od stvari koja nam je ostala u sjećanju njihova je specifična i jedinstvena hrana, primjerice bāo zi, što je tradicionalan desert punjen posebnom slatkom vrstom graha, miàn tiáo, što je njihova vrsta tjestenine napravljena od rižina brašna itd.

Osim nas u kampu su bili prisutni ljudi iz brojnih drugih europskih država, poput Češke i Slovenije, te smo imali mogućnost upoznati se s njima i njihovom kulturom. Željela bih isto naglasiti da su nam volonteri bili odlični i uvijek spremni pomoći.  Jako smo sretne što smo imale priliku upoznati i iskusiti drukčiji način življenja u drugom dijelu svijeta i preko raznih zanimljivih događaja i poznanstava poboljšati znanje kineskoga jezika.

Maria Zelenika (4.4)

No comments:

Post a Comment