Thursday, October 25, 2018

Eva Šustar: Osjećaj prividne važnosti


Ovisnost o lajkovima individualna je stvar. Dolaskom novih generacija koje su već od rane dobi izložene društvenim mrežama povećava se broj zahvaćenih ovom apsurdnom opsesijom.
PODIJELITI SEBE
Teško je opisati uzbuđenje koje osjećamo pri svakoj objavi. S čitavim svijetom odlučili smo podijeliti sebe. Pitamo se hoće li im se svidjeti. Hoće li im se svidjeti toliko da odluče za nas izdvojiti od svog dragocjenog vremena i naglim pritiskom na ekran uljepšati naš dan? S neiščekivanjem „updateamo“, gladni za novosti da se barem nekome sviđamo.

DRUGA RAZINA POZORNICE
Otkud ta patološka potreba za lajkovima? Moguće jest da proizlazi iz primarne ljudske želje za prihvaćanjem u društvu. „Cijeli je svijet pozornica“, rekao bi naš Shakespeare. Društvene su mreže potpuno druga razina pozornice. Zavidne glumačke sposobnosti nisu više nužan uvjet, sada se na mnogo lakši način pretvaramo. Jednostavno kreiramo virtualnu ličnost kao svoju nadograđenu verziju koja nerijetko u velikoj mjeri odstupa od nas samih.
Autorica fotografije: Linda Grlaš
(Na fotografiji: Alberta Radošević, Antonija
Braut, Tina Bakić i Ivan Vrsalović)

EGO
Lajkovi nam pridaju osjećaj prividne važnosti, pružaju nam iluziju da smo se, bar na trenutak, maknuli iz svoje beznačajne kože. Sada govorimo, naravno, o slučajevima kada dosegnemo poželjni broj lajkova. Što kada je brojnost lajkova niža od očekivane? Kako se nositi s tom sramotom i poniženjem? Najednom smo preplavljeni osjećajem bezvrijednosti i samokriticizma. Kako smo uopće mogli pomisliti da imamo nešto vrijedno pokazivanja? Uistinu snažan udarac našem egu.
U BUJICI VIRTUALNIH LIČNOSTI
U svoj toj bujici virtualnih ličnosti ipak postoje pojedinci koji se odupiru struji društvenih mreža. Oni ne osjećaju grižnju savjesti ne podijelivši svaku pojedinost sa svijetom. Uživaju u svojoj, pomalo izumirućoj, privatnosti. Zamislite samo kada biste bili oslobođeni tereta i nagona objave prekrasnog zalaska sunca ili kakvog estetski zadovoljavajućeg obroka! Ovi tajanstveni pojedinci posjeduju taj dar.
TRETMAN ODRASTANJA
Ovisnost o lajkovima individualna je stvar. Dolaskom novih generacija koje su već od rane dobi izložene društvenim mrežama povećava se broj zahvaćenih ovom apsurdnom opsesijom. Nasreću, ovisnost o lajkovima nije kroničan problem. U najvećem broju slučajeva tretman odrastanja pokazao se prilično uspješnim. Upravo se u razdoblju odrastanja učvršćuje naše stvarno ja koje tada sa sebe odbacuje krinku virtualnog. I iako jest ljudski brinuti o mišljenju ostalih, jednoj bi zreloj i formiranoj osobi misli trebale biti zaokupljene važnijim problemima od brojnosti potvrde palčevima ili računalnim miševima. Kliknite lajk ako se slažete.
Eva Šustar (4.5)

No comments:

Post a Comment