Sunday, April 10, 2016

Likovni meni Barbare Breš

Barbara Breš
Barbara Breš, učenica 2.4 razreda naše škole, već je drugu godinu zaredom pozvana na državno Natjecanje učenika srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK. Ovogodišnja je tema Mediteran, a LIK 2016. održat će se u Puli od 28. do 29. travnja. Učenici su podijeljeni u tri kategorije. U prvoj su kategoriji učenici osnovnih škola, u drugoj srednjih, a u trećoj učenici škola primijenjenih umjetnosti. Ove je godine iz svake kategorije pozvano 13 učenika te je za Barbaru (njezina je mentorica Maja Zalokar) već sam prolazak na državnu razinu velik uspjeh. Razgovarali smo s njom te saznali ponešto o LIK-u, ali i o njezinoj povezanosti s umjetnošću.

Jesi li zadovoljna svojim prošlogodišnjim rezultatom?
– Iako moj rad nije bio među tri najbolja, jako sam zadovoljna njime. Velik mi je uspjeh što sam, kao i ove godine, bila prva u Primorsko-goranskoj županiji te uopće prošla na državno Natjecanje. Stekla sam mnogo iskustva te je to po meni najbitnije.

Mediteranski meni, ovogodišnji Barbarin rad
Što predstavlja tvoj ovogodišnji rad te kako si došla do te ideje?
– Trebalo mi je jako puno vremena da smislim što ću točno raditi. Bilo je raznih ideja. Međutim, ništa nije išlo kako treba te mi je onda ovo odjednom došlo u snu i znala sam da je to ono pravo. Moj rad predstavlja likovnu instalaciju dadaističkog usmjerenja. Naziv je samog rada Mediteranski meni te predstavlja utjecaj Mediterana u našem životu.

Kada si se počela baviti crtanjem?
– Crtam odmalena. Moj pokojni djed bio je slikar te me on praktički usmjeravao prema tome. Uvijek me vodio na svoje izložbe te dok bi on crtao, ja bih se igrala s vodenim bojama. Njegovi najdraži motivi bili su more, kamenje i uglavnom sve primorsko. Međutim, ja još uvijek ne mogu pronaći neke svoje motive, tj. ono u čemu sam posebno dobra.

Što očekuješ od ovogodišnjeg natjecanja?
– Budući da sam u drugoj kategoriji, moj je zadatak napisati esej. Zapravo, jedino što želim je da taj esej bude što bolji, a krajnji rezultat i nije toliko bitan… I, naravno, očekujem dobar provod u Puli.

Imaš li već sad neke planove za budućnost povezane s crtanjem ili nekom drugom vrstom umjetnosti?
– Planiram se i u 3. i 4. razredu prijaviti na LIK i pokušati ostvariti što bolji uspjeh. Nakon GAM-a voljela bih upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu jer se želim baviti time u životu. Općenito, crtanje i sve što ima veze s umjetnosti jednostavno je moja ljubav i imam jaku strast prema tome. Jako me zanima kazalište, pjevam u tri zbora, a jednog dana htjela bih objaviti vlastiti strip ili crtić.
                                                                                               
Ana Crnković (2.4)

No comments:

Post a Comment