Monday, May 2, 2016

Riječka škola fizike

Dana 22. i 23. ožujka 2016. održana je četvrta Riječka škola fizike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovati su mogli svi učenici srednjih škola koji su zadovoljili kriterije za sudjelovanje. Među njima našli smo se i ja te dva moja prijatelja. 

Prijave primljenih učenika na riječkom sveučilištu počele su 22. ožujka u 9 sati ujutro. Učenici su imali pravo odabrati kojim će radionicama i predavanjima prisustvovati. Svim učenicima organizatori su poželjeli dobrodošlicu u 10 sati te su nakon toga uslijedila zanimljiva predavanja. Prije ručka uz kratke smo pauze poslušali tri predavanja iz raznih područja fizike, od superteleskopa kojima se proučavaju zvijezde i planeti do fizikalnih pitanja na koja nitko ne zna odgovor. Ručak je bio organiziran u restoranu Kampus, gdje su bila ponuđena četiri menija od kojih je jedan bio i vegetarijanski. Nakon ručka imali smo vremena za odmor. Budući da smo se odmorili, krenuli smo na radionice. Prisustvovali smo radionicama Tajni život materijala, gdje smo mogli vidjeti kako se određuje sastav materijala, i Svemir na vrhovima prstiju, gdje smo izračunavali masu masivne crne rupe pomoću zvijezda koje su se zbog gravitacije vrtjele oko nje. Prisustvovali smo tribini Zašto učiti fiziku?, na kojoj se moglo čuti svakakva mišljenja, a donesen je zaključak da je u fizici i ostalim prirodnim znanostima budućnost svijeta. Navečer smo još posjetili Astronomski centar, gdje smo poslušali predavanje o teleskopima, a, nažalost, zbog lošeg vremena nismo mogli promatrati zvjezdano nebo. 

Drugi dan Riječke škole fizike počeo je predavanjem o gravitacijskim valovima. To je najnovije veliko otkriće u fizici, a već je Albert Einstein pretpostavljao da bi takvo nešto moglo postojati. Također smo poslušali četiri predavanja koja su nam održali studenti riječkog sveučilišta, a bio nam je i predstavljen studij Odjela za fiziku. Vrijeme nakon ručka proveli smo igrajući stolni tenis te smo malo prije 14 sati i 30 minuta krenuli na radionice. Taj dan prisustvovali smo trima radionicama. Prve dvije radionice bile su o radioaktivnosti materijala. Mjerili smo radioaktivnost pojedinih predmeta i materijala, a na kraju čak mjerili količinu plina radona u zemlji pokraj Sveučilišta te otkrili da je tamo njegova koncentracija povišena. Posljednja radionica kojoj smo prisustvovali zvala se Svijet pod elektronskim mikroskopom. Pomoću elektronskog mikroskopa promatrali smo kosu, a bile su nam pokazane i razne druge slike s drugih promatranja. 

U 18 sati službeno je završila Riječka škola fizike te smo svi dobili potvrde zbog sudjelovanja. Bilo je to jedno novo, lijepo i poučno iskustvo i svakako ću se ponovo prijaviti sljedećih godina. Svima preporučujem isto.

Antonio Cerović (2.4)

No comments:

Post a Comment