Thursday, December 15, 2016

Intervju: Dominik Mulac i Benjamin Ivančević (HNK »Rijeka«)

Dribling
Nogomet, htjeli ili ne htjeli, sigurno su svi čuli za njega. Taj najpopularniji sport na svijetu već godinama plijeni apsolutnu pažnju medija, sponzora i cijelog sportskog svijeta. Svi nogometaši sanjaju biti nogometne zvijezde, profesionalno se baviti nogometom i nositi dresove svojih omiljenih klubova dok se bankovni račun nemilice puni iz dana u dan. Ipak, tijekom tog dugog i mukotrpnog puta od klinca koji šuta loptu do nogometne zvijezde većina ne uspije proći selekcije i brojnu konkurenciju. Vrlo visok nivo igre u svim uzrastima, konstantno odricanje, zalaganje i treniranje, talent i dosta sreće nužni su za uspjeh u nogometu.
Unutar jednog od najboljih hrvatskih nogometnih klubova – HNK-a Rijeka, na  veliko zadovoljstvo i ponos naše škole, istaknula su se dva perspektivna nogometaša iz juniorskog pogona: Dominik Mulac i Benjamin Ivančević. Dominik Mulac od ljeta trenira sa seniorskom momčadi, što je velik uspjeh s obzirom na brojne transfere i trend kupovine stranaca u današnjem nogometu gdje mnogo mladih nogometaša iz vlastitog pogona kluba često propadne. Benjamin Ivančević pozvan je u hrvatsku nogometnu U-19 reprezentaciju, što samo po sebi govori o kvalitetama toga mladog braniča. Velika je stvar biti u društvu najboljih sunarodnjaka i k tome još starijih od sebe.

Dominiku i Benjaminu postavili smo nekoliko pitanja o njihovoj dosadašnjoj karijeri i ambicijama  za budućnost.
DOMINIK MULAC (učenik 4.4 razreda)
Dominik Mulac
Kada si započeo trenirati nogomet i od kada treniraš s Benjaminom?
– Počeo sam nogomet trenirati sa sedam godina, kao morčić Rijeke, a Benjamin je počeo tjedan prije ili poslije mene, više nisam ni ja siguran. Zajedno treniramo od samog početka.
Ljudi često ne znaju koliko je truda i odricanja potrebno u nogometu prije uspjeha. Koliko si morao trenirati tijekom godina da bi došao do svog sadašnjeg nivoa?
– Najjednostavnije je reći da od 13. godine nisam imao ljeto duže od dva tjedna, a ove mi je godine, na primjer, ljeto trajalo tri dana. Doslovno, imao sam tri dana slobodno, a sve ostale dane trenirao sam dva puta dnevno. A ne znam, nisam išao na maturalno s razredom i to mi je najveći bed. Ne mogu nikamo ići zbog nogometa, ali je fora i isplati se.
Koje su ti ambicije u nogometnoj karijeri i za koji bi klub jednoga dana volio zaigrati?
– A zaigrati u Ligi prvaka malo, a prvo da postanem standardni igrač u Rijeci, a onda ćemo dalje lako. Za Manchester United definitivno.
Od velikih nogometnih zvijezda tko ti je najveći uzor?
– A jakih ti zvijezda... A nemam baš nekog uzora u ovom modernom nogometu, od ostalih je Paul Scholes onako doktor, dijagonalica savršena.
Kakvi su ti bili treninzi s prvom momčadi i po čemu se razlikuju juniori od seniora?
– Ma treninzi su u globalu isti. Mislim, isto se radi, ali je malo teže u seniorima jer se puno više trče veće udaljenosti u malo vremena, a u smislu igre to je potpuno drugi svijet.
Drugi svijet, u kojem smislu – taktike?
– Ne, ne... U smislu da nemaš vremena jednostavno. Na primjer, u juniorima kada primiš loptu, imaš minutu-dvije za razmisliti, a u seniorima primiš loptu i odmah dobiješ po nogama i gotovo.
Kakav je Matjaž Kek trener? Često se govori da je dosta strog.
– Da, ozbiljan je, a kad je zafrkancija, onda je zafrkancija. Ali kada se ozbiljno radi, radi se kako treba. Okej je u globalu.

BENJAMIN IVANČEVIĆ (učenik 4.5 razreda)
Benjamin Ivančević
Kako si se osjećao kada si saznao da si pozvan u reprezentaciju, kakvi su bili tvoji prvi dojmovi?
– Naravno, bio sam ugodno iznenađen kao što bi i svatko bio da ga izbornik zove da igra za reprezentaciju, k tome više što su tamo svi godinu stariji od mene.
Kakvi su ti se činili suigrači, iz kojih su klubova i postoji li kakva razlika u kvaliteti u odnosu na ostale?
– Svi suigrači zbilja su dobri i nije mi se bilo teško prilagoditi momčadi. Svi su tu negdje po kvaliteti igre jer se slično igra i trenira u klubovima, sve su to dobri igrači. Ima nas od svuda... Dosta igrača igra u talijanskoj ligi u prvoligaškim timovima. Većina igrača dolazi iz Dinama, ali ima nas koji dolazimo iz ostalih hrvatskih klubova poput Hajduka, Lokomotive, Rijeke...
U kojim si utakmicama igrao pod dresom Hrvatske?
– Igrali smo dvije prijateljske utakmice s Azerbajdžanom. U prvoj sam igrao jedno poluvrijeme te cijelu drugu utakmicu. Obje utakmice igrali smo neriješeno – 1 : 1 i 2 : 2.
Kakve su ti ambicije za budućnost?
Fair play
– Pa volio bih nastupiti u Ligi prvaka i postati standardni igrač hrvatske reprezentacije.

Puno sreće i uspjeha u sljedećoj godini želimo našim dečkima. Neka postignu odlične rezultate te promoviraju riječki nogomet, školu i sebe kao nogometaše.
Kojim se god sportom amaterski, natjecateljski ili profesionalno bavili, trebamo promovirati kvalitetu života koju on nudi, igrati po pravilima i fair play. Sport je zabava, no prije svega – način života koji dijele svi sportaši.

Jakov Čarija (2.5) i David Bernetić (4.4)

Privatne fotografije učenika

No comments:

Post a Comment