Friday, January 27, 2017

DAN ŠKOLE: Život poliglota i znanstvenika Andrije Mohorovičića

Katarina Škrbić i Andrija Mohorovičić (Noa Jelić Matošević)
Ovogodišnji je Dan škole bio posvećen Andriji Mohorovičiću povodom njegova 160. rođendana. Učenici su mogli uživati u bogatu programu te saznati brojne zanimljivosti iz života jednog od najvećih znanstvenika u povijesti.
Radionica Poliglot Andrija Mohorovičić bila je pravo mjesto za ljubitelje stranih jezika. Imali smo priliku pratiti talk show gdje je Andrija, kojeg je glumio Noa Jelić Matošević iz 2.5, na engleskom jeziku ispričao pojedinosti iz svog života. Saznali smo što misli o našoj školi i njezinim sadašnjim učenicima te općenito o svijetu u 21. stoljeću. Naš se Andrija osvrnuo na svoja najvažnija otkrića te ih usporedio s novijima, poput tražilice Google. S njime je razgovarala Katarina Škrbić. Na talijanskome jeziku Mihela Vlahov i Tara Blažević, učenice 3.1 razreda, održale su prezentaciju Andrija i Volosko, a igrokaz Professor Andrija izveli su Mihela Vlahov iz 3.1, Nevia Stanić i Antonia Kalac iz 3.3 te Tina Bakić, Barbara Breš, Lucija Dasović i Marin Erny iz 3.4 razreda.
Također, bilo je zanimljivo vidjeti kakve je knjige Andrija Mohorovičić volio čitati. Naravno, ne možemo sa sigurnošću znati što je čitao, ali možemo pretpostaviti s obzirom na vrijeme u kojemu je živio. 
Andrija Mohorovičić (Lucija Dasović) i njegov razred
Vrijedni su autori osmislili i posebno izdanje Moha posvećeno našemu znanstveniku. Tekstove su napisale Tina Bakić i Alberta Radošević, učenice 3.4 razreda, a crteže kreirali Elizaveta Chernova iz 2.4, Barbara Breš iz 3.4 te Leon Samardžić iz 4.4 razreda.
Ekskluzivno smo na Danu škole mogli poslušati i posebno, rođendansko izdanje GAMofona. U njemu smo, također, čuli Andriju Mohorovičića.         

U knjižnici se gledao dokumentarni film koji sadrži mnoge zanimljivosti iz privatnog i profesionalnog Mohorovičićeva života te mišljenja današnjih znanstvenika o njegovu radu u prošlosti. Također, naučili smo koliko je bitno bilo otkriće diskontinuiteta te njegovu važnost za današnje proučavanje potresa.

Valja spomenuti i natjecanje Mohomatika koje se održavalo u računalnoj učionici.

Svatko tko je ove godine prisustvovao Danu škole mogao je dobro upoznati Andriju Mohorovičića, saznati koja su njegova bitna otkrića te nagađati bi li on danas volio predavati u našoj školi. 


Jelena Hauser (2.1)

No comments:

Post a Comment