Wednesday, February 1, 2017

Po svijetu: Beč

Vesela ekipa
U prvim satima 9. prosinca mi učenici prvog i drugog razreda krenuli smo u Beč. Pred nama je bila duga vožnja prema jednom od najljepših kulturno-povijesnih središta Europe, prijestolnici Austrije. Vožnja je trajala devet sati, ali sve je prošlo u dobroj atmosferi.
U ranim smo jutarnjim satima izišli iz toplog autobusa na bečku zimu te se zaputili prema bečkom sveučilištu gdje smo mogli vidjeti jednu od najvećih knjižnica sa sedam milijuna knjiga te slike i kipove ljudi koji su se proslavili svojim doprinosima svijetu nakon što su ondje završili studij. Slijedio je posjet Belvedereu, baroknom dvorcu podignutom za austrijskog princa Eugena Savojskog gdje smo se slikali u raskošnu vrtu. Toga dana posjetili smo još i Muzej povijesti umjetnosti u kojem smo se nauživali najcjenjenijih svjetskih djela. Pred nama je bio zadatak iz matematike da pronađemo predmete sa zlatnim rezom koje ćemo kasnije obraditi u programu GeoGebri te napraviti plakate. Posjet Beču u zimskim mjesecima ne bi bio potpun kada bismo zaobišli advent na trgu. Mnoštvo dekoriranih kućica i pomno smišljenih atrakcija za turiste svakako je privuklo i nas te smo mogli kupiti suvenire. Zadržali smo se istražujući zakone fizike po grupama. Zatim smo krenuli prema restoranu gdje nas je dočekala večera. Već iscrpljeni, zaputili smo se u hotel nedaleko od samog centra Beča. Neki su zaspali, a najustrajniji koristili svaki trenutak zajedničkog vremena.
Ujutro nas je dočekao doručak te je pred nama bio dug dan ispunjen obilascima kulturnih znamenitosti Beča. Na popisu posjeta muzeja našao se i Prirodoslovni muzej, koji je obuhvatio svaki kutak Zemljine evolucije te biološkog svijeta na njoj. Vidjeli smo sve, od prepariranih životinja pa do minerala. Zatim smo posjetili Carsku riznicu. Beč kao jedna od najbogatijih europskih prijestolnica omogućio nam je razgledavanje predmeta neizmjerne vrijednosti, starosti i očuvanosti. Završetkom obilaska muzeja imali smo na raspolaganju četiri slobodna sata tijekom kojih smo mogli pogledati prekrasnu katedralu sv. Stjepana sagrađenu u gotičkom stilu i otići u proslavljene bečke kafiće. Slijedila je večera. Na našu sreću zaputili smo se u Prater, zabavni park s nizom atrakcija. Isprobali smo sve zabavne sadržaje, od padova, kuća strave do vlakića. Došao je i kraj drugog dana te smo krenuli prema sobama.
Na našu žalost bližio se kraj putovanja. Nakon doručka povukli smo se iz hotela te nastavili prema Schönbrunnu – ljetnoj rezidenciji Habsburgovaca. Iako nam je vjetar pomrsio planove, uspjeli smo dovršiti obilazak te se zaputili u Tehnički muzej. Tehnički muzej ostao je zasigurno u najboljem sjećanju većini učenika. Na zabavan i interaktivan način predočeni su nam zakoni fizike, ali i razvoj tehnologije tijekom povijesti. Bilo je vrijeme polaska, vrijeme upijanja svega što se dogodilo i vrijeme rastanka od Beča. Okrunjeni novim spoznajama, u večernjim smo satima 12. prosinca stigli u Rijeku.
                                                                                           Lara Smolić-Ročak (1.4)

No comments:

Post a Comment