Thursday, February 16, 2017

Svjetlost i elektrokemija (gostovanje Mihaela Erakovića)

Naš učenik generacije 2014.
Učenici trećih razreda 16. veljače 2017. mogli su prisustvovati predavanju i pokusima jednog od bivših učenika naše škole te trenutnog studenta PMF-a Mihaela Erakovića.
Nakon brojnih osvojenih nagrada, sudjelovanja na državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjima te olimpijadama za vrijeme školovanja u našoj školi Mihael je uspjehe nastavio nizati i na fakultetu.
Kao budući kemičar odlučio nam je pokazati nekoliko efektnih pokusa nastajanja svjetlosti, bojenja plamena, paljenja leda… Također, upoznao nas je s metalima koji se koriste u pirotehnici, poput bakra, talija, barija, aluminija te nam pojasnio mogućnost paljenja tih inače nezapaljivih metala.
Uz brojne manje eksplozije koje su bile prisutne gotovo cijelo vrijeme Mihael je predavanje završio jednom iznenadnom, ali isto tako izvanrednom te upečatljivom, koja sumnjam da je ikoga ostavila ravnodušnog.
Možda su neki upravo danas vidjeli tu ljepotu kemije te odlučili krenuti putem za koji se Mihael davnih godina opredijelio, a ako takvih i nema, vjerujem da su svi uživali te ponešto naučili.


Tina Bakić (3.4)

No comments:

Post a Comment