Wednesday, March 8, 2017

Fizičar Marko Grba održao predavanje u školskoj knjižnici

Dana 15. veljače 2017. u školskoj knjižnici sedmi školski sat fizičar Marko Grba održao je predavanje za sve zainteresirane učenike.

Predavanje je bilo veoma zanimljivo, poučno i na neki način zagonetno. Svaki pojam, pokus, istraživanje i sl. predočio nam je na temelju fotografija, skica, već isprobanih primjera u svakodnevnom životu... Jedna od fotografija koja je bila posebno istaknuta jest Michelangelova freska iz Sikstinske kapele, kojom nam je pokušao objasniti dotiču li se likovi sa slike i kako fizika objašnjava taj prikaz. Predavanje se temeljilo na gradivu četvrtog razreda, kvantna fizika, no učenici su mogli pronaći i razumjeti barem određene dijelove predavanja neovisno o tome koji su razred.

Predavaču su posebno inspirativne misli nama dobro poznatih znanstvenika. Spomenuo je tako, primjerice, Alberta Einsteina (Ja ne posjedujem neku posebnu nadarenost, već sam samo strastveno znatiželjan.) i Juliusa Roberta von Mayera (Priroda je u svojoj jednostavnoj istini veća i ljepša od bilo koje tvorevine ljudskih ruku, od svih iluzija ljudskog duha.).

Fizika nakon čuda 1905. knjiga je našega predavača ruku djelo, koja je nakon dugogodišnjih maštanja i prikupljanja potrebnih materijala napokon ugledala svjetlo dana. 

Drugačiji pogled na svijet, pogled očima fizičara, svakako je dobrodošao. 

Viktoria Kršulj (2.5)

No comments:

Post a Comment