Tuesday, April 4, 2017

Večer poezije u školskoj knjižnici

Možda se neki učenici pitaju zašto pjesme na papirima stoje ovješene po cijeloj školi već više od dva tjedna. Odakle dolaze, tko ih je napisao i iz kojeg vremena potječu?
Odgovor se krije u tome da nas podsjećaju na Međunarodni dan poezije koji se obilježava 21. ožujka. Na taj dan u našoj školi organizirana je večer poezije. Pod vodstvom naše knjižničarke Leonile Marač i profesorice hrvatskoga jezika Katarine Bogatec Đumlin u knjižnici uz svijeće, koje su davale romantičan dojam, članovi književnog kluba GAM-a i ostali zaljubljenici u poeziju čitali su pjesme koje su sami izabrali te ih predstavili ostalim učenicima. Pjesme su se birale iz opusa hrvatskih suvremenih pjesnika. Željelo se raspraviti i dokučiti o čemu u današnjem postmodernističkom vremenu razmišljaju i pišu naši pjesnici: kakva tematika prevladava, kojim tehnikama se koriste i na koji način stvaraju poseban ugođaj. Uz laganu relaksirajuću glazbu učenici su čitali i poneka svoja pjesnička ostvarenja na hrvatskom i engleskom jeziku, potičemo ih da to svakako čine i češće. Tih 45 minuta prošlo je u mahu. Sjedeći u krugu, čitali smo stihove. Neke su nas pjesme nasmijale, a neke ostavile zapečaćenih usta.
Nadamo se da će se takvi događaji održavati češće. Kako bi to bilo moguće, potreban je angažman zainteresiranih učenika. Prikriveni zaljubljenici u čitanje i mladi pjesnici, naime, mogu se pridružiti književnom klubu te podijeliti svoje misli i zapažanja s ostalim ljubiteljima književnosti i pisane riječi općenito.

David Bernetić (4.4)

No comments:

Post a Comment