Thursday, May 18, 2017

Učenik koji se ne plaši mature – Marin Doričić

Franko Kirinčić, Luka Ćavar, Marin Numić i Marin Doričić
Dana 8. kolovoza 1998. godine, na lako pamtljiv datum, rođen je učenik 4.4 razreda Marin Doričić. Svoje školske „avanture‟ započeo je u Osnovnoj školi Drage Gervaisa u Brešcima. Budući da su mu matematika i prirodni predmeti, s izuzetkom biologije, išli od ruke, odlučio se za prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. Povodom kraja škole pitali smo ga da nam opiše kako je on doživio svoje školske dane.

„Početkom prvog razreda počela su moja svakodnevna četrdesetominutna putovanja do tad rijetko korištenim busevima Autotroleja. Iako sam, dakako, tu i tamo posjećivao Rijeku, prostorni plan centra grada u mojoj je glavi nastao tek nakon nekoliko tjedana u prvom razredu. Nakon prvog izazova pamćenja imena tridesetak kolega među kojima sam otkrio čak tri svoja imenjaka, slijedio je proces proučavanja sistema škole popraćen često nepotrebnim strahom od ispitivanja. Sada, gledano s odmakom, shvaćam da je prvi razred bio najnaporniji upravo zbog tog privikavanja dok sam kasnijih godina uspio pronaći bolji omjer između uloženog truda i postignutog rezultata. Ipak, pronašao sam vremena za sudjelovanje na županijskom Natjecanju iz fizike. Prvi je razred završio prosjekom 4,73. Te sam godine bio zadovoljan samim time što mi je prosjek iznad 4,5, što je kriterij za primanje općinske stipendije, pa nisam bio ambiciozan u vezi podizanja ocjena na kraju godine. Drugi je razred bio osjetno lakši te nije ostavio neke osobite utiske osim ponovljenog županijskog iz fizike i odgovaranja za 4 iz likovne umjetnosti na kraju godine koje me dovelo do rekordnog prosjeka od 4,87. Iduća je godina bila znatno upečatljivija počevši sa štrajkom pri njenom početku nakon kojeg je uslijedio nešto brži tempo rada u drugoj polovini prvog polugodišta. Drugo mi je polugodište prošlo za tren zahvaljujući kineskom jeziku i prijavi na tri školska natjecanja. Dogurao sam do županijske razine iz fizike i informatike te, meni neočekivano, prošao na državno iz logike. Premda natjecanja uz nastavu mogu zvučati naporno – zapravo su razbila monotoniju jednolikih odlazaka u školu. Tako su mi se u jednom periodu izmjenjivali tjedni kad imam  par slobodnih dana zbog priprema i tjedni kad ih nadoknađujem. Završni mi je uspjeh bio 4,8.
4.4 razred
            
Time dolazimo do tekuće školske godine prije koje sam napunio 18 i položio vozački ispit. Godina je započela nezaboravnim maturalnim putovanjem u Grčku premda smo zbog njega, nažalost, propustili tradicionalni izlet u Golubinjak. Prvo je polugodište prošlo bez nekih zanimljivosti koje bih istaknuo, a drugo je pak nalikovalo na ono prethodne godine. Ponovno sam sudjelovao na natjecanjima iz ista tri predmeta. Jedna od razlika je bila u tome što natjecanja nisu bila jednoliko raspoređena, pa sam, na primjer, jednom u dva dana imao školsko i županijsko natjecanje te ispit iz matematike. I ove sam godine prošao na državno natjecanje, ali ovaj put iz fizike. Iako sam neko vrijeme mislio da će mi prosjek biti niži od uobičajenog zbog nešto češćih izlazaka zbog povećane mobilnosti, iskustvo je nadoknadilo smanjeno ulaganje rada, pa bi mi završni prosjek trebao biti 4,86. Planiram upisati strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Što se nadolazeće mature tiče, ne brinem naročito jer ipak je gimnazija svojevrsna priprema za nju, pa će kvalitetno ponavljanje biti dovoljno za uspješan rezultat.”


Katarina Škrbić (4.4)

No comments:

Post a Comment