Tuesday, June 13, 2017

Po svijetu: Hamburg, Kiel i Lübeck

Dana 31. ožujka mala se grupa učenika GAM-a i crikveničke gimnazije uputila prema Hamburgu. No, mislim da si nitko od nas nije mogao ni predočiti  sve one ljepote koje su nas ondje dočekale. Od novootvorene filharmonije (svi koji kažu da im onaj obzor nije oduzeo dah – lažu), crkve sv. Mihaela te, naravno, ostalih arhitektonskih znamenitosti pa sve do Fischmarkta (nekadašnje ribarnice koja s vremenom postaje sajmom te mjestom gdje se ljudi mogu okupiti i probati neke od hamburških specijaliteta), prehrane i prekrasne atmosfere.

Samo hodajući gradom, već dobivate taj prekrasni osjećaj. Osjećaj avanture. Kao da cijeli grad samo čeka na vas. Čeka da ga upoznate, sjednete na neki metro te se samo vozite, kao da sutra ne postoji, otkrivajući tako i one naizgled „zaboravljene“ dijelove grada. Ipak, moramo reći kako nas nije iznenadio samo Hamburg. Svi smo mi bili ugodno iznenađeni i Kielom i Lübeckom, koji su, eto, nadmašili svačija očekivanja. Nažalost, u njima smo proveli samo jedan dan, no i to je bilo dovoljno da nas očaraju.

Manji su to gradovi koji jednostavno zrače svojom toplinom. Ipak, meni se više istaknuo Lübeck. Arhitektura koja je ondje vidljiva zaista daje jedan poseban štih. Također, ono što je u Lübecku neizbježno, posjet je jednoj od tradicionalnih trgovina marcipanom. Naime, grad ima stoljetnu tradiciju pripremanja te poslastice. Ono što njegov marcipan razlikuje od drugog, čak su 2/3 gorkih badema, što mu ujedno daje i posebniji okus. Ako vas marcipan ne oduševljava, zasigurno će se tu naći ponešto i za ljubitelje književnosti ili, pak, za one koji samo žele prošetati.

Arijana Behlić (3.2)

No comments:

Post a Comment