Monday, June 12, 2017

Pobjednički izlet: Brod na Kupi i Fara

Poznatu izreku Francisa Bacona: „Znanje je moć.“ još jednom su dokazali i učenici 3.5 razreda. Četvero talentiranih gimnazijalaca (Luka Banović, Matea Kršanac, Ivan Sinčić i Lucija Žužić) pokazalo je svoje znanje i vještine iz biologije, fizike, matematike te informatike na ekipnom natjecanju Tetragon i zasluženo osvojilo prvo mjesto s najviše ostvarenih bodova. Prvoplasirani su učenici tako svojem razredu na ovom natjecanju koje se održalo u sklopu manifestacije Otvoreni dan sveučilišnih odjela 25. travnja 2017. na Trsatu osigurali i glavnu nagradu. Riječ je o jednodnevnom izletu koji obuhvaća posjet Kaštelu Zrinskih Prirodoslovnoga muzeja Rijeka u Brodu na Kupi i trosatno uživanje u adrenalinskom parku Fara u Sloveniji.

Uspješnim dogovorom s profesoricom matematike (kao glavnom organizatoricom) i profesoricom kemije (kao pomoćnom pratnjom) te našom dragom razrednicom na izlet smo lagodno krenuli 6. lipnja 2017. (utorak) u 9 sati i 30 minuta s Jelačićeva trga prema našem prvom odredištu, muzeju Kaštel Zrinskih. Dvosatna vožnja gorskim krajevima bila je dovoljna da nam i oči i trbusi ogladne. Prilikom dolaska u Brod na Kupi, dok su profesorice sređivale papire s osobljem muzeja, mi smo imali priliku prošetati se zanimljivim mjestašcem i snimiti predivne kadrove koje je pružala rijeka Kupa. Nakon što je sve bio sređeno za pokret, uz pune trbuhe, započeli smo jednosatno razgledavanje muzeja. U samom prizemlju moguće je vidjeti sve različite vrste riba koje su nekada plivale rijekom Kupom i bile jedne od najtraženijih trofeja vjernim pecačima. Daljnjim razgledom, na prvom katu, vidjeli smo mnogobrojna drva visoke kvalitete, koja danas također ne možemo više pronaći u našim šumama zbog masovnoga krčenja tijekom povijesti. Uz prikladne priče o pojedinim izlošcima vodič je s nama podijelio nekoliko savjeta oko snalaženja u prirodi koje do tada nismo znali. Popevši se na drugi kat, dočekale su nas preparirane životinje za koje ne biste očekivali da su živjele u našim krajevima. Saznali smo tužnu ali istinitu priču o životinjama koje su nestajale radi trofeja.

Po završetku obilaska muzeja krenuli smo u vrlo očekivani adrenalinski park. Kako je Brod na Kupi, kao i mjesto Fara, nedaleko od granice, nismo se morali dugo voziti da bismo stigli do našeg drugog, a ujedno i zadnjeg odredišta. U parku su nas dočekali djelatnici koji su nam objasnili kako sam park funkcionira te nam pomogli obući potrebnu opremu. Nakon uspješnog prolaska kroz manji adrenalinski park, mogli smo isprobati svoje sposobnosti i na većem, zahtjevnijem poligonu. Brzim i uspješnim penjanjem, preskakanjem, držanjem, ljuljanjem i spuštanjem, uz mnogo smijeha i veselja, savladali smo oba poligona. Na naše iznenađenje, kao treću opciju parka, mogli smo isprobati i njihov „zip line“ i podignuti adrenalin na novu razinu. Zabavne trenutke dodatno su začarale naše drage profesorice, koje su također probale i uspješno prošle prvi poligon. Odvažna razrednica okušala se i u navedenom „zip lineu“ te ću taj trenutak sigurno pamtiti kao jedan od glavnih kada se budem sjećao svojega srednjoškolskog obrazovanja.

Nažalost, sve što je lijepo, kratko traje, pa smo tako i ovaj izlet morali okončati, ali, bez brige, ne sumnjamo da će nam se i sljedeće godine pružiti prilika u pokazivanju našeg znanja kojim ćemo zasigurno osvojiti još jedan izlet i pobjeći od školskih klupa na barem jedan dan!

Marin Capan (3.5)

No comments:

Post a Comment