Wednesday, September 20, 2017

Talentirani matematičar koji voli videoigrice – Ivan Sinčić

Ove se godine u gradu Vilniusu u Litvi održala 11. Srednjoeuropska matematička olimpijada koja je trajala od 21. do 27. kolovoza. Sudjelovalo je jedanaest srednjoeuropskih država, a jedan od šest predstavnika Hrvatske bio je i Ivan Sinčić, učenik 4.5. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića. Ivan se može pohvaliti brončanom medaljom koju je osvojio u pojedinačnom dijelu natjecanja, a ovo mu nije prvi takav uspjeh.
Prošle je godine na 10. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, također, osvojio pojedinačnu brončanu medalju, ali i ekipnu zlatnu, bio je drugi na državnom Natjecanju iz matematike te osvojio prvu nagradu na Europskom matematičkom kupu, a ekipno je bio treći na Festivalu matematike u Puli.
Postizao je i uspjehe na županijskim natjecanjima iz informatike (prvo mjesto), logike (drugo mjesto) te fizike.
Na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi natjecatelji imaju pet sati za rješavanje zahtjevnih matematičkih zadataka, ali Ivan ističe kako, osim natjecateljskog dijela, ima i zabave: Natjecatelji idu na ekskurzije te imaju dovoljno vremena da se upoznaju i povežu te često nastaju nova prijateljstva.
Ivanov interes za matematiku prisutan je još od četvrtoga razreda osnovne škole kada se počeo natjecati, a njegov talent nastavio se i dalje razvijati uz poticaj roditelja i profesora. Također ističe kako za pripreme za natjecanja veoma pomaže udruga Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić u kojoj studenti iz Zagreba održavaju matematičke kampove kako bi pripremili nove generacije.
Slobodno vrijeme Ivan provodi u druženju s prijateljima i izlascima, a uživa i u igranju videoigrica
Nakon završetka srednje škole Ivan namjerava upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.
Čestitamo Ivanu na svim dosadašnjim uspjesima te mu želimo puno sreće u daljnjim natjecanjima!

Lucia Paliska (2.1)

No comments:

Post a Comment