Friday, October 20, 2017

Dan u Zagrebu – Tehnički muzej i Muzej iluzija

U utorak 26. rujna u ranim jutarnjim satima 2.4 i 3.5 razred krenuli su na terensku nastavu u Zagreb.

Prvo nam je odredište bio Tehnički muzej. Iako je većina već posjetila ovaj zanimljivi muzej, uvijek vidimo i naučimo nešto novo. Najzanimljiviji dio svima je bio dinamičan i suvremeno opremljen kabinet Nikole Tesle. U početku smo se upoznali sa životom i djelom toga velikog znanstvenika, saznali štošta o djetinjstvu, školovanju, životu i radu te odlasku u Ameriku, a potom preko pokusa upoznali okretno magnetsko polje, visokofrekventne transformatore, model Tesline turbine te druge slavne izume. Puni dojmova o Tesli, razgledali smo još zbirku kalkulatora te druga izložbena djela primjećujući kako tehnologija grabi velikim koracima kroz vrijeme.

Nakon Tehničkog muzeja, stigli smo do Muzeja iluzija. U ovom je pak muzeju zabava ono jedino što je stvarno! Obrnuta soba, soba ogledala, slike iz kojih izlaze likovi, glava u tanjuru... dio su eksponata. Mnogima najzanimljivija antigravitacijska soba zaljuljala je tlo pod nogama. Jednima su bile zanimljive mozgalice, drugima hologrami, a neki su se fotografirali u obrnutoj sobi gdje tegle s cvijećem ne stoje na podu, već na stropu...

Nakon Muzeja iluzija naučili smo kako u životu ponekad treba razmišljati izvan okvira, proveli smo slobodno poslijepodne šetnjom Zagrebom. Vozeći se Lenucijevom potkovom, uživali smo u ljepoti parkova, spomenika i zgrada. U večernjim smo satima puni dojmova stigli u Rijeku.


Jakov Čarija (3.5)

No comments:

Post a Comment