Tuesday, October 24, 2017

Naši šahisti (1. dio) – Massimiliano Marcel i Ivor Meštrović

Massimiliano Marcel i Ivor Meštrović učenici su 1.3 razreda naše škole. Ono što ih osim školskih klupa međusobno povezuje jedan je od sportova kojim su se odlučili baviti. Obojica se šahom bave profesionalno te smo u razgovoru s njima dobili dosta zanimljivih informacija o tome.
Massimiliano se šahom počeo baviti u prvom razredu osnovne škole, ali je zbog poraza na turnirima privremeno odustao. Od ove je godine ponovno počeo s treninzima te je svojeg trenutno glavnog protivnika pronašao upravo u svome razredu. Otac ga je naučio igrati šah još u vrtiću, a najveća motivacija bila mu je njegov djed, tj. da ga uspije pobijediti, što mu je, naravno, i pošlo za rukom. S druge strane, Ivora je šah naučila igrati njegova baka, također u vrtiću. Kako nam je opisao, voli logičke igre i kriminalističke serije te šah doživljava kao vježbanje mozga. Bilo mu je logično da počne trenirati jer ga je to jako privlačilo i zanimalo, a za početnika uopće i nije bio tako loš.
Zanimljivo je to što obojica tvrde kako ih treninzi jako umaraju, iako nije riječ o fizičkom sportu. S obzirom na to da partije znaju potrajati i do sat vremena, kažu da je potpuno normalno da ogladne usred treninga ili turnira. Sam trening šaha odvija se na Brajdi u Šahovskom klubu Rijeka te se prostorija sastoji od otprilike deset stolova sa šahovskim pločama i figurama. Na početku treninga odigraju se maksimalno dvije brže partije te se nakon toga 45 minuta rješavaju logički zadaci. To zapravo predstavlja samo uvod u pravi trening jer se nakon toga tek počinje igrati te partije traju duže.
Obojica su oduševljena treninzima i stečenim iskustvom u igri te im ovim putem želimo puno uspjeha u daljnjim natjecanjima.          


Ana Crnković (4.4)

No comments:

Post a Comment