Friday, October 6, 2017

Tjedan svemira

Erik Jermaniš
Tjedan svemira međunarodna je manifestacija koja se održava diljem svijeta. Nude se brojne aktivnosti, radionice i projekti u muzejima, školama i drugim kulturnim ustanovama kako bi se upoznali ljudi s prednostima koje dobivaju iz svemira te ih se zainteresiralo za znanost i međunarodnu suradnju.
Tjedan svemira po drugi se put održava i u našoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića Rijeka, od srijede 4. do utorka 10. listopada. Tijekom svakog velikog odmora u knjižnici su organizirane prezentacije o istraživanju svemira, što je i tema ovogodišnjeg Tjedna svemira – Istraživanje novih svjetova u svemiru. Učenici dodatne nastave fizike (pretežito trećih razreda, ali i ostali zainteresirani učenici) kao projekte birali su prezentacije o raznim misijama u svemir ili izradu maketa svemirskih letjelica i sondi.
Predavanja se održavaju tijekom velikoga odmora. Prva je na redu bila Iva Lucija Babić, učenica 3.3 razreda, koja nas je u srijedu upoznala s misijom Curiosity na Marsu. U četvrtak nam je maturant iz 4.4 razreda Erik Jermaniš predstavio sondu Cassini-Huygens, američko-europski projekt na Saturnu. Dario Ćirić, maturant iz 4.5 razreda, za kraj je tjedna govorio o našem prirodnom satelitu Mjesecu.
Predavanjima nisu prisustvovali samo učenici, već i profesori, a i ravnatelj je proučio izložbu. Sve prezentacije bile su uspješne i vrlo poučne, a nastavit će se održavati i sljedećeg tjedna. Svakako navratite u knjižnicu. Čeka vas novi svijet.

Antonija Braut (4.4)

No comments:

Post a Comment