Tuesday, November 21, 2017

„Mon Chou (Moj slatkiš)” – svemirska slikovnica za djecu i odrasle

U utorak 31. listopada 2017. u 13:10 okupili smo se u školskoj knjižnici GAM-a kako bismo prisustvovali predstavljanju slikovnice Mon Chou (Moj slatkiš) troje naših maturanata. Marin Capan i Barbara Breš pojasnili su publici kako se sve odigralo; od prve ideje do predstavljanja javnosti. Matea Kršanac, treći član ekipe, zbog bolesti, nažalost, nije sudjelovala u predstavljanju. Tijekom sat vremena, koliko je sve trajalo, pročitana je slikovnica dok su se u pozadini redale ilustracije. Na kraju su svi bili pozvani postaviti pitanja, a pridružile su nam se i gošće iz Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš i Vesna Kurilić, koje su ujedno detaljno propitale autore i pozitivno iskomentirale djelo.
Sve je počelo školskim SF literarnim i likovnim natječajem povodom Svjetskog tjedna svemira, na kojem su Barbara i Marin namjeravali sudjelovati zasebno; Marin pjesmom, a Barbara slikom. Ipak, pridobila ih je ideja njihove drage profesorice Patricije Nikolaus, a to je da se ujedine i naprave nešto veće, zajedničku slikovnicu. U kombinaciju je ubrzo ušla i Matea Kršanac, koja je dizajnirala naslovnicu i napravila grafičko rješenje. S novčanom potporom Primorsko-goranske županije omogućeno je tiskanje u suradnji s Prirodoslovnom i grafičkom školom Rijeka.
Slikovnica je tiskana u 50 primjeraka koji su se nekoliko dana kasnije prodavali u školskoj knjižnici. Preporučena je cijena bila 25 kuna, no svatko je mogao dati koliko želi i može. Trojac je odlučio sve sakupljene novce pokloniti u humanitarne svrhe. Nakon Tjedna svemira uslijedio je tjedan posvećen mentalnim oboljenjima, pa je prigodno odlučeno da to bude Udruga za zaštitu i promicanje mentalnoga zdravlja Svitanje, koja pomaže mentalno oboljelim osobama.
U slikovnici je riječ o ljubavi Zemljanina i izvanzemaljca. Iako su njihovi narodi u ratu, ni to ne može spriječiti rađanje ljubavi jednom kad se sretnu na bojnom polju. Tada odustaju od rata i kreću na putovanje Sunčevim sustavom u potrazi za mirnim životom. Međutim, ni na drugim planetima nemaju više sreće. Posljednja im je destinacija Venera, a kraj ostaje otvoren, to jest autori ne nameću jedan završetak, već daju mogućnost svakom čitatelju da doživi priču na svoj način.


Antonija Braut (4.4)

No comments:

Post a Comment