Friday, January 19, 2018

DAN ŠKOLE: Od neutralnoga međunarodnog jezika do jezika ljubavi

Predstavljanje esperanta
Ove smo godine imali tri zanimljive radionice posvećene jezicima. Upoznali smo neutralni međunarodni jezik esperanto, različite dijalekte talijanskoga te na kraju, preko glazbe, i francuski.

Zahvaljujući Borisu Di Constanzu, predstavljeno nam je Esperantsko društvo Rijeka. Prezentacijom o abecedi i osnovama gramatike na zanimljiv je način objašnjen taj većini učenika nepoznat jezik. Također smo imali mogućnost prelistati knjigu koja sadrži 12 lekcija koje su dovoljne za osnovno sporazumijevanje. To je zasigurno dobar način za naučiti ovakav neobičan, ali poseban jezik.

Talijanski nam je predstavljen na ponešto drukčiji način – poezijom! Njegovu su raznolikost učenici četvrtoga razreda uz pomoć profesorice Larise Karlić-Franjković prikazali različitim poslovicama i stihovima. Radionica je završila pjesmom La mula de Parenzo koju je otpjevala naša učenica 4.4 razreda Barbara Breš.

Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva Francuska alijansa Rijeka ljepotu francuskog jezika odlučilo je približiti glazbom. Pjevanjem pjesme Santiano uz pratnju gitare učenici su se okušali u samom izgovoru i osjetili melodičnost jezika. Na toj radionici pridružila nam se i studentica iz Francuske koja je svoju petu godinu studiranja odlučila provesti u našem gradu Rijeci. U odličnoj atmosferi postali smo bogatiji za još više znanja o tzv. jeziku ljubavi. 

Mikela Vlahov (4.1)

No comments:

Post a Comment