Saturday, January 20, 2018

DAN ŠKOLE: Put među Indijance

Prije početka predavanja
Dr. sc. Igor Brajdić, inače umirovljeni profesor fizike i matematike koji živi u Voloskom, jedan je veoma svestran i energičan čovjek. Trenutno se bavi fotografijom, planinarenjem, zaljubljenik je u stare holivudske vesterne, a u GAM je došao održati poučnu prezentaciju o fizičkom i duhovnom životu američkih Indijanaca. Njihove je živote i svakodnevnicu u modernom životu istražio iz prve ruke u dva navrata kada se uputio, kako kaže, „preko bare (Atlantika)“. Vesterni su mu uvijek bili dragi, no ostavljali su dojam fantastike i nerealnosti, sve dok nije pronašao jedan u kojem su uloge imali pravi Indijanci koji su povremeno i govorili svojim izvornim jezikom. To je profesora jako zaintrigiralo i nagnalo da se i sam uputi u Ameriku, prvi put 2016. godine, a putovanje je ponovio i godinu nakon. 

Prepričao nam je svoje tridesetodnevno putovanje uz pomoć fotografija i snimki puta, uz detaljna pojašnjenja i mnoge priče i anegdote. Upoznao nas je s poviješću plemena, opisao neke svete obrede od kojih je u nekoliko čak i sam sudjelovao. Ispričao nam je mnoge priče o legendarnim poglavicama, slavnim bitkama, svetim lokalitetima, a također, i pokazao neke tradicionalne indijanske predmete i bilje koje je donio kao suvenire sa svog putovanja. Među njima našla se i indijanska tradicionalna obredna lula i svežanj svete biljke. Ipak, koliko nam se god slika o njihovim životima u prirodi pričinjavala idilična, a to je dojam koji nam daju filmovi i knjige, profesor je upozorio da to više nije stvarnost, jer Indijanci žive na rubu siromaštva. To uzrokuje čestu ovisnost o alkoholu i kod mladih česte smrti u prebrzoj pijanoj vožnji. Općenito, vrlo su podložni dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima i životni im je vijek u prosjeku oko 50 godina. 

Izuzev toga Indijanci se još uvijek pridržavaju svojih običaja koje je, saznali smo, doista impresivno vidjeti i doživjeti. Gospodin Brajdić približio nam je taj nama krajnje neobičan i novi svijet. Na humorističan način i uz mnogo impresija taj je svijet oživio i u nama. 

Antonija Braut (4.4)

No comments:

Post a Comment