Monday, March 19, 2018

Naši šahisti (2. dio)

Oliver Branko Dignum, Marin Tomljanović, Leopold Mažuran,
Patrik Zekić, Sandro Šafar, Teo Tomulić i David Petrović
Našu školu pohađa velik broj talentiranih šahista koji se ovim sportom bave dugi niz godina te iza sebe imaju zavidan broj medalja. U svakoj generaciji nalazi ih se nekoliko. U razgovoru s njima saznali smo mnogo o njihovoj šahovskoj karijeri.


Sandro Šafar i Teo Tomulić zajedno idu u 4.5 razred.  Obojica su poluprofesionalci te šah treniraju nekoliko puta tjedno. Sandro se bavi šahom već deset godina, a s ovim sportom upoznali su ga tata i vjeroučitelj. S 15 godina počeo se njime baviti poluprofesionalno. Iza njega mnogo je uspjeha, ali posebno mu je značajna titula prvaka Hrvatske u uličnom šahu. Ulični šah uvećana je verzija šaha s figurama visokim i do jednoga metra te zahtijeva veći napor od obične verzije upravo zbog svoje veličine. Teo se šahom bavi 13 godina te se može pohvaliti međunarodnom titulom FIDE majstora te trećim mjestom u Ekipnom prvenstvu Europe, gdje je igrao za reprezentaciju Hrvatske. Također,
Ulični šah
bio je tri puta prvak Hrvatske. Otkrili su nam kako su im partije nekad znale trajati i po šest sati, što uzrokuje velik psihički napor. Ovaj sport zahtijeva konstantnu budnost i koncentraciju, ali i isto tako razvija motoričke sposobnosti i logičko razmišljanje te predstavlja veoma zanimljiv izazov za mozak. Upravo ga zbog toga vole, a često igraju i jedan protiv drugoga. U slobodno vrijeme vole igrati i ostale sportove te videoigrice.
Oliver Branko Dignum pohađa 2.4 razred, a šahom se bavi već sedam godina. Šahu ga je privukao način razmišljanja koji on iziskuje, računanje unaprijed i predviđanje protivnikovih poteza. Također, dodaje kako ga je šah naučio kako u životu mora dati sve od sebe, ali i kako se nositi i s pobjedom i s porazom. Zbog velikog broja obaveza ne može šahu posvetiti dovoljno vremena. Ipak, nada da će se to u budućnosti promijeniti. Osim šaha Oliver voli svirati klavir, a uživa i u stolnom tenisu.
Leopold Mažuran učenik je 2.3 razreda. Počeo se natjecati s osam godina, a sa šahom ga je upoznao tata. Bio je ukupni pobjednik mjesečnih turnira u Rijeci. Ipak, najveći uspjeh postigao je prošle godine s ekipom Liburnije kada su bili kadetski prvaci Hrvatske. Kod šaha sviđa mu se to što ima bezbroj kombinacija. Leopold se također bavio vaterpolom i rukometom.
Katarina Bogdanić
Katarina Bogdanić šahom se bavi još od malih nogu, a često ga je igrala sa svojom sestrom. Trenira dva puta tjedno po tri sata u Šahovskom domu u Rijeci. Posebno su joj značajne titule dvostruke prvakinje i dvostruke viceprvakinje Hrvatske u kadetskoj konkurenciji. Dva puta sudjelovala je u Europskom prvenstvu: prvo se održalo 2013. u Budvi, a drugo 2016. u Pragu. Ove će godine sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj. U šahu može pokazati svoju osobnost, hrabrost i maštovitost te ga zato voli. Katarinu je šah naučio strpljenju,  ali i kako uvijek u životu treba promisliti dva puta prije nego napravi neki potez. Prije je pjevala u zboru te voli prirodne predmete.
David Petrović i Patrik Zekić idu zajedno u 3.4 razred. David  se šahom aktivno bavi osam godina, a Patrik tri. Kod šaha ih je privukla taktika i nadmudrivanje te raznolikost igre. David ima dva do tri treninga tjedno u prostorijama Šahovskog kluba Kastav. Osvojio je drugo mjesto na prvenstvu zapadne Hrvatske do 19 godina te prvo mjesto u II. juniorskoj ligi. Patrik trenira dva puta tjedno u Šahovskom domu na Brajdi, gdje se jednom tjedno održavaju turniri. Već je dvije godine županijski prvak u šahu do 17 godina te je nastupao na državnom natjecanju. Za mjesec dana očekuje ga Ekipno prvenstvo Hrvatske gdje će nastupiti s Teom Tomulićem i Sandrom Šafarom. David i Patrik u slobodno se vrijeme vole baviti košarkom.
Učenik 1.2 razreda Marin Tomljanović bavi se šahom devet godina. Šah mu se kao sport odmah svidio. Na pojedinačnom državnom prvenstvu do 13 godina u Trogiru osvojio je drugo mjesto. Najdraži mu je predmet tjelesni, a u slobodno vrijeme trenira u teretani.

Lucia Paliska (2.1)

No comments:

Post a Comment