Monday, April 30, 2018

Luka Greblo: Američka avantura (drugi dio)

Gamovci u UN-u

Jet lag počeo je uzimati svoj danak, ali, prošlo je. Već na doručku upoznali smo se s američkom hranom. 

Ujutro nas je vozilo hotela odvelo do stanice Mineola, gdje smo se ukrcali na vlak prema Penn Stationu u blizini Times Squarea. Nakon silaska s vlaka prvi put ugledali smo nebo Manhattana. Moram priznati, očekivali smo puno veću gužvu. 

Provjerili smo naše sposobnosti snalaženja te se uputili prema centru svjetskoga mira – UN-u. Sve smo odradili savršeno te nam je osiguranje na ulazu pregledalo dokumente i bili smo unutra. Našli smo se u veličanstvenom predvorju koje je odisalo uspjesima civilizacije. Krenuli smo prema prodajnom mjestu za kupnju vođene ture. Svi vodiči drukčijih su rasa, što veoma lijepo prikazuje kako nema mjesta rasizmu nigdje u svijetu. Dobili smo izvanredan uvid u to kako funkcionira UN i vidjeli prostorije u kojima su se održavali govori koji su mijenjali svijet.

Empire State Building
Nakon izlaska nastavili smo prema ponosu grada, točki u kojoj se ujedinjuje cijeli američki san, svi ideali i način razmišljanja – Empire State Buildingu. Zgrada izgrađena 1928., u samo godinu i 45 dana, prikazuje moć i ustrajnost nacije. Vožnja u dizalu do najviših katova traje tek minutu. Na otvorenoj smo terasi gledali grad koji nema kraja. Doživjeti veličinu u punom smislu nije lako. Suočiti se s time da ste u jednom od najvećih i najutjecajnijih gradova na svijetu još je teže. No, moram vam priznati, veoma je lako uklopiti se. 

Šetnjom po Broadwayu naišli smo na veoma dobro ocijenjen restoran gdje smo odlučili jesti američke burgere. Meso je bilo veoma ukusno, kao i crveni krumpirići.

Nastavili smo potom prema Muzeju matematike, najboljem muzeju 2017. godine. Neočekivana i najzanimljivija atrakcija bili su nam bicikli s kvadratnim kotačima koji mogu voziti, nažalost, samo po posebno osmišljenoj podlozi na određenim putanjama. U muzeju smo se mogli igrati s veoma različitim izlošcima; od rješavanja logičkih problema i željeznih slagalica do svjetlosti i šestog čula.

Tijekom lagane šetnje gradom došli smo do mjesta znanja i centra njegova širenja, knjižnice. Impozantna građevina od bijelog kamena, koja se baš i ne ističe svojom visinom, izrazito je lijepo uređena, no i relativno slabo, čak neočekivano, osigurana.

Pred nama je bio put prema jednom od najpoznatijih trgova na svijetu – Times Squareu, najpovoljnijem mjestu za proslavu Nove godine. Tu nas je počeo hvatati mrak. No svjetla velegrada uistinu su veličanstvena. Uz sjaj primamljivih reklama javna vam rasvjeta ni ne treba.

Krenuli smo na vlak, a nakon njega na autobus. Poslije veoma dugog dana bilo je vrijeme za spavanje.

Luka Greblo (3.5)

No comments:

Post a Comment