Saturday, May 5, 2018

Luka Greblo: Američka avantura (sedmi dio)

Kao i inače – doručak, željeznička postaja, vlak. Danas je bilo nešto drukčije, morali smo presjedati na jednoj od najvećih stanica na Brooklynu. Ondje smo sreli još jednog Hrvata, Splićanina, no naš je razgovor veoma brzo prekinut jer je slijedilo ukrcavanje na vlak i put prema muzejima.

Van Gogh
Prvi je na rasporedu bio Muzej moderne umjetnosti, tj. peti je kat bio ono na što smo svi ciljali, najveća imena bila su objedinjena i nadohvat ruke. Imali smo priliku stajati pokraj djela  najvećih modernih autora kao što su Van Gogh, Picasso, Salvador Dalí, Monet i ostali. Na tome smo dijelu izgubili skoro sve predviđeno vrijeme i nastavili prema drugom čuvenom muzeju od kojeg nas je dijelio Central Park. Jedna od posljednjih atrakcija koje ćemo vidjeti u gradu koji nikad ne spava. Tamo smo pojeli hot dog, jer kako proći New York bez hot doga i burgera. Mjesto je kako smo ga i zamišljali. Prošli smo predjele u kojima je snimano mnogo filmova, kao npr. „Sam u New Yorku". Susreli smo se s čuvenim vjevericama koje su uistinu brze, ali i pitome. 

Dinosauri
Došli smo ispred čuvene zgrade Prirodoslovnoga muzeja, u kojoj su se također snimali mnogi filmovi. Ušli smo, i očekivano su nas dočekali dinosauri. To je mjesto na kojem gubite pojam o vremenu, sve vam se čini kratko i razmišljate u žurbi kamo sada i koliko brzo. Izlošci su veoma kvalitetni, oko toga nema rasprave, tematski je također složeno gotovo savršeno. No preveliko je za pogledati odjednom. Imali smo priliku vidjeti cjelokupan razvoj planeta, života i moderne civilizacije na svakom kontinentu pojedinačno, ali najveća su atrakcija okamine. Postoji izložak koji je dopušteno dotaknuti. Mogu vam reći dvije stvari o njemu, crn je i dodirom sličan kamenu.

Vrijeme se pokvarilo, bilo je i za očekivati. Pronašli smo restorančić i objedovali uz zvukove kiše koja je počela nemilosrdno močiti putove po kojima smo planirali proći na povratku. Odlučili smo krenuti.

Luka Greblo (3.5)