Wednesday, May 2, 2018

Luka Greblo: Američka avantura (treći dio)

Brooklyn Bridge

Danas nismo išli u centar vlakom, već pješice na Flatbush Avenue, svetu zemlju odakle potječu rap i hip-hop. Ugodnom šetnjom po prekrasnom vremenu veoma čistim i već blago popunjenim ulicama kretali smo se prema Brooklyn Bridgeu.

Veoma je logično, kao i ostale stvari u Americi, da se na most ulazi na njegovoj sredini. Budući da nismo razmišljali logično, završili smo na pogrešnoj cesti i morali jako puno hodati. Ipak, vrijedilo je. Pred nama je stajao legendarni most, jedan od najvećih uspjeha gradnje svojega vremena, a iza njega, a iza njega... Slijedi panorama, panorama od milijun dolara. Sav luksuz i bogatstvo grada iskazani su u njegovim sjajnim i ulaštenim neboderima. Nakon dugog i sporog hoda, fotografiranja i zastajkivanja dolazimo na kraj gdje nas zasipaju suvenirima.

Probijamo se kroz gužvu u nastanku. Izgubljene grupe turista lutaju oko nas. Uputili smo se prema Supreme Courtu, mjestu snimanja veoma popularne kriminalističke serije Zakon i red. Prošli smo park u kojem je jedan maser spasio našu profesoricu od bolova u leđima, Chinatown, Little Italy...

Uslijedio je put prema Ground Zerou, mjestu gdje su stajali Blizanci, gdje se dogodilo ono za što su svi mislili da je nemoguće, mjestu na kojem stoji fontana bez dna, mjestu poznatom po datumu obilježenom tugom i boli: 9/11. Na tome mjestu ponovno se nalazi World Trade Center i impozantna građevina poznata kao Oculus.

Kip slobode
Odlučili smo odmoriti naše izmučene noge te baciti pogled na Kip slobode. Vožnja brodom i posjet traju gotovo četiri sata, a slove kao dosadna atrakcija. Dok smo sjedili na klupi, prišli su nam neki muškarci, njih trojica. Bili su s filmske akademije i imali su vježbe zvuka. Kada smo im rekli da smo iz Hrvatske, jedan od njih se predstavio. Crnogorac je i već je tri mjeseca u New Yorku. ,,Pa gde ste, brati Kroati", bile su prve riječi koje smo od njega čuli. Osvojio nas je te smo malo popričali s njime i dobili izvanredan uvid u život lokalnih studenata bliskih nam korijena.

Nastavljamo, iduće je odredište mjesto pohlepe i zavisti, trčanja za imovinom i financijskim blagostanjem – Wall Street. Prolazimo pokraj jedne od najpoznatijih skulptura modernog doba – The Bulla, a zatim slijedi sama zgrada burze, koja nije ni visoka ni upadljiva. Da nema natpisa, skoro ju ne bismo ni zamijetili. Pokraj nje građevina je koju čuva kip Georgea Washingtona i mjesto gdje je pisana američka povijest i Deklaracija o nezavisnosti.

Nakon tako ispunjenog dana nismo mogli ništa drugo nego otići na vlak pa na prijave.

Počinje stres, javljamo se, nitko ne zna gdje je robot. Ipak, nakon pola sata saznajemo. Još uvijek se nalazi u školi koja nam je pomogla i dobrovoljno ga čuvala. Dostavit će ga sutra i bit će spreman za natjecanje.

Luka Greblo (3.5)