Tuesday, October 30, 2018

Svjetski tjedan svemira


Svjetski tjedan svemira održava se svake godine od 4. do 10. listopada. To je tjedan u kojem se obilježava lansiranje prvog Zemljina umjetnog satelita Sputnjika 1 te potpisivanje Povelje o miroljubivom korištenju svemira 1957. godine. Početkom listopada naši su učenici i profesori fizike, stoga, kao i obično, već treću godinu zaredom pripremili razna predavanja o tajnovitosti i zanimljivostima svemira.

Profesor fizike Petar Jelača pokrenuo je Svjetski tjedan svemira u našoj školi u okviru izborne nastave fizike te su mu se odmah priključile profesorica Patricija Nikolaus i knjižničarka profesorica Leonila Marač. Zainteresiranost učenika za tu tematiku puno je veća od očekivanog, pa naši učenici rado pripremaju radove za Natjecanje iz astronomije te se priključuju navedenoj listopadskoj manifestaciji.

Sve izabrane teme tijekom tjedna posvećena svemiru moraju biti znanstveno dokazane, odnosno iza njih mora stajati znanstveni rad ili moraju biti teorije o kojima već dovoljno znamo.

Profesor fizike Petar Jelača ove je godine, uz učenike, također, održao izlaganje tijekom Svjetskoga tjedna svemira. Predstavio je novosti iz astronomije koje su potakle daljnja istraživanja. Naša se tehnologija jako brzo razvija, što dokazuju otkrića elektrosolarnih planeta čiji se broj sve više i više povećava. No svemir nisu samo znanost i mnoštvo činjenica, govori se čak i o svemirskom turizmu i sl. Međutim, koliko se god naša tehnologija brzo razvija, još uvijek postoje razna pitanja i pojave u svemiru koje ne možemo u potpunosti objasniti. Naša tehnologija pokriva većinu svemirskih tijela koja bi kad bi udarila, nanijela veliku štetu cijelom planetu. Veći problem predstavljaju manja tijela koje naše sonde ne mogu pratiti i ne znaju kada će ući u unutarnji dio Sunčeva sustava i približiti se Zemlji. Ta tijela, kada bi udarila, nanijela bi štetu nekom kontinentu, državi ili bi pala u ocean te izazvala velike cunamije. Što prije otkrijemo takva tijela, veća je mogućnost njihova uništavanja ili evakuiranja te spašavanje ljudskih života. Za istraživanje svemira veliku ulogu imaju financije koje moramo ulagati u tehnologiju astronomije te je to ključ rješavanja navedenih izazova.

Lucija Žeželj (1.4)

No comments:

Post a Comment