Saturday, November 10, 2018

Izlaganja tijekom Svjetskoga tjedna svemira


U našoj se školi već treću godinu zaredom održava Svjetski tjedan svemira. Ove smo godine imali priliku poslušati nekoliko zanimljivih predavanja.
Massimiliano Marcel, učenik 2.4 razreda, predstavio je svoj rad s državnoga Natjecanja iz astronomije  Otkrivanje egzoplaneta HD 189733b. U izlaganju je predstavljeno kako se sa astronomskim programom SalsaJ može analizirati serija fotografija te se tako pomoću metode tranzita otkriva ekstrasolarni planet. 
Učenik istoga razreda Jan Celin predstavio nam je teoriju velikoga praska, odnosno razvoj svemira. Prikazao je njegov nastanak te kronološki objasnio kakve su se teorije i  činjenice dokazivale i iznosile u prošlosti. Danas je najprihvaćenija teorija o velikom prasku te za nju imamo najviše dokaza utemeljenih na najviše činjenica.


Marta Kaluđerović, učenica 2.2 razreda, pokušala je dokazati da se pomoću supernove može odrediti udaljenost galaktika. Kako bi nam što vjerodostojnije dočarala temu o kojoj govori, Marta se koristila matematičkim programom Geogebra i fotografijama svemirskog teleskopa Hubble. Zaista je pridobila našu pažnju i zainteresirala nas za daljnja istraživanja. Njezin rad, koji je predstavila na državnome Natjecanju iz astronomije, nosi naziv Određivanje udaljenosti galaksije Veliki Magellanov oblak pomoću supernove 1987a.

Zahvaljujući profesorima i izlagačima koji su proučili navedenu tematiku, izradili prezentacije i uredili pano te na taj način potaknuli ostale učenike na zainteresiranost za svemir i astronomiju, uspješno smo obilježili Svjetski tjedan svemira u GAM-u.

Viktoria Kršulj (4.5) i Lucija Žeželj (1.4)

No comments:

Post a Comment