Thursday, December 20, 2018

Bečka pustolovina


Beč, kulturnu prijestolnicu Europe, glavni grad Austrije, posjetili su učenici prvih razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. Prije polaska profesori fizike Ana Buchberger Đaković, Petar Jelača i Patricija Nikolaus, zajedno s profesorima Danijelom Hribarom, Andreom Kopri, Goranom Krapićem i  Nives Poklepović, pripremili su im nekoliko zadataka u obliku teksta. Trebalo ih je riješiti za vrijeme boravka u Beču. Svi su učenici napeto iščekivali putovanje i nestrpljivo izdržali posljednji tjedan prije izleta.

Na svoju pustolovinu učenici su krenuli 7. prosinca, u doba noći. Pet se razreda rasporedilo u dva autobusa i zaputili su se u smjeru Beča. Već u autobusima učenici su riješili svoje prve zadatke. Nakon naporne osmosatne vožnje kratak odmor ispred Beča bio je i više nego dobrodošao. Prvi muzej koji su posjetili bio je Tehnički muzej. U njemu su, osim traženja odgovora na pitanja iz zadataka, mogli i razgledati mnoge zanimljive predmete i makete. Iako su bili  umorni od puta, uspjeli su iskoristiti najbolje od svoga vremena u muzeju. Sljedeće na rasporedu bilo je razgledavanje dvorca Schönbrunn. Najveću je pažnju učenicima privukla glomaznost dvorca. Također jedno od odredišta bila je poznata zgrada Friedricha Stowassera – Hundertwasserhaus, koja je poznata zbog neravnih linija i neobičnih geometrijskih tijela ispred nje. Za kraj dana učenici su se lagano opustili na adventskom sajmu, gdje su snimili uličnog izvođača kako izvodi poznatu pjesmu Beatlesa Let It Be i zaplesali bečki valcer. Većini se učenika najviše svidio Prirodoslovni muzej, zbog skulptura neobičnih životinja i meteorita koje nemaju često priliku vidjeti. Preko puta nalazi se, po mišljenju većine učenika, malo manje zanimljiv, Muzej povijesti umjetnosti. Mnogi su se učenici požalili što zbog velikog broja zadataka vezanih za Muzej povijesti umjetnosti nisu imali vremena obratiti pozornost na sve dijelove muzeja. Slična Muzeju povijesti umjetnosti bila je Carska riznica u kojoj su učenicima zapeli za oko neobični i vrijedni predmeti poput kraljevskih kruna, svetoga grala i roga jednoroga. Posljednja postaja bio je kompleks dvorca Belvedere. On će svima ostati u sjećanju jer se u njemu nalazi slika Poljubac Gustava Klimta poznata diljem svijeta.

Svi su se učenici složili kako je ovaj izlet bio nezaboravno iskustvo, ne samo zbog posjeta predivnim dijelovima grada, nego i zbog međusobnog druženja u hotelu i izvan njega. Na sreću nije bilo nikakvih problema ili pritužbi na učenike. Nadaju se kako će biti što više ovakvih izleta i nestrpljivo iščekuju sljedeći. 

Borna Bezić (1.4)

No comments:

Post a Comment