Monday, February 25, 2019

Jelena Hauser: Čini li nas novac sretnima? (županijska razina LiDraNa 2019.)

Jelena Hauser ove je godine sudjelovala na županijskoj razini LiDraNa. Riječ je o učenici 4.1 razreda koja je tijekom ove četiri godine izvrsno predstavljala našu novinarsku skupinu. Prošle je godine njezin rad bio predložen za državnu razinu LiDraNa, a sjajno je obavljala i posao novinarke dvije godine na Akciji za pet!

ČINI LI NAS NOVAC SRETNIMA?

KUPOVANJE SREĆE KAO NAČIN ŽIVOTA
Prilikom korištenja fraze „sreća se ne može kupiti“ obično se misli na skupe automobile ili najnovije mobitele. Naučili smo da su to materijalne stvari koje nam brzo dosade. Kada se govori o kupovanju sreće, nitko ne spominje iskustva koja u srcima i sjećanju ostaju zauvijek.

Čini li nas novac sretnima? Naravno da ne. To su nas naučili još u osnovnoj školi, kao i u raznim crtićima, bajkama i pričama. Kažeš li suprotno, to je znak ili lošeg odgoja ili nedostatka istoga. Je li itko uopće razmislio o tom pitanju, zapitao se je li naučeni odgovor zaista pravi? Pogledajmo, za promjenu, drugu stranu.
ISKUSTVA KOJA U SRCIMA I SJEĆANJU OSTAJU ZAUVIJEK
Općepoznato je da su iskustva ono što vrijedi u životu. Iskustva su ono što pamtimo zauvijek, čine nas ispunjenima, usrećuju nas. Iskustva su slaba točka koju promotori raznoraznih događaja vole koristiti kako bi privukli kupce kojima planiraju promijeniti život nabolje. Nebitno je govorimo li o koncertu, festivalu, studiju u stranoj zemlji ili putovanju, sve od navedenog treba platiti. Znači li to da novcem kupujemo sreću? Prilikom korištenja fraze „sreća se ne može kupiti“ obično se misli na skupe automobile ili najnovije mobitele. Naučili smo da su to materijalne stvari koje nam brzo dosade. Kada se govori o kupovanju sreće, nitko ne spominje iskustva koja u srcima i sjećanju ostaju zauvijek. Razlog zbog kojega nas čine sretnijima od posjedovanja nečega jest nemogućnost uspoređivanja. Nikad nećemo biti ljubomorni na prijatelja ili stranca na ulici jer je njegovo iskustvo bolje od našega. Iskustva nikada ne dosade poput automobila, ali su jednokratna. Kada završi, završilo je zauvijek, zbog čega jedva čekamo ponovno otići na koncert tog odličnog pjevača, veselimo se što skorijem povratku na to divno mjesto gdje smo proveli posljednjih tjedan dana. Iskustvima se ne možemo zasititi i to ih čini prilično skupom navikom. Najskuplje je vjerojatno putovanje. Lijepa sjećanja s lijepih destinacija nisu besplatna. Svejedno nas čine tako sretnima, već samo planiranje putovanja uljepša nam dan. Ipak, kada razmišljamo o uspomenama s putovanja, ne razmišljamo o nečemu kupljenom, već proživljenom.
USREĆIVANJE DRUGIH
Još jedan način za trošenje jest sudjelovanje u blagdanskim slavljima. Božićno je vrijeme u današnjem društvu postalo vrijeme kada najviše trošimo. Osjećamo potrebu da smo svima koje poznajemo dužni kupiti nešto na Božić. „Ona će meni sigurno nešto kupiti, moram i ja njoj nešto da me ne bude sram.“ Tako izgleda dobar dio božićne kupnje, ali postoji i onaj drugi dio. Poklone kupujemo i svim osoba do kojih nam je zaista stalo. Prijateljima i članovima obitelji ne poklanjamo nešto iz društvene obveze, nego jer ih želimo usrećiti, a kada su ljudi koje volimo sretni, i mi smo sretni. Jesmo li opet kupili sreću? Potraga za poklonom ne odvija se samo u blagdansko vrijeme, može se odvijati i prije rođendana određene osobe ili na neki običan utorak koji nema značenje. Zašto bismo darivali na običan utorak? Naravno, zato što želimo razveseliti voljenu osobu. Pitanje je pokušavamo li doista time razveseliti voljenu osobu ili želimo razveseliti sebe. Čak je i znanstveno istraživanje pokazalo da nas kupovanje za druge veseli više od kupovanja za nas same. Sretni smo dok biramo savršeni poklon, zatim trošimo, jer naravno da nije problem potrošiti na nekoga koga volimo, i na kraju smo sretni kada vidimo sretno lice osobe kojoj se svidio savršeni poklon.
BAJKE I ŽIVOT
Odgovor na prvo pitanje možda se promijenio, ali i dalje se može reći da bogatstvo nije ekvivalentno sreći. Nešto je ipak sigurno, u kapitalističkom društvu u kakvome živimo novcem se može kupiti barem malo sreće. Njegov potpuni nedostatak čini nas nesretnima jer uvelike otežava svakodnevni život, a čak i malena količina može nas učiniti sretnijima. Manje je bitno je li nam osmijeh izmamljen na koncertu, putovanju ili tijekom kupovanja poklona. Moramo priznati da ono što su nas učile bajke u djetinjstvu ipak nije točno.

Jelena Hauser (4.1)