Thursday, May 23, 2019

Upoznajmo učenike: Elizaveta Chernova (4.4)U New Yorku (učenica u sredini)
Elizaveta Chernova, učenica 4.4 razreda, u ove je četiri godine ostvarila niz zapaženih rezultata. Pokušali smo je uhvatiti između natjecanja, na samome kraju nastavne godine, tijekom njezina gustog rasporeda. Povod za razgovor bio je poziv na Olimpijadu iz fizike.

Možeš li nam malo približiti Olimpijadu iz fizike, što je ona zapravo, gdje se održava i tko sudjeluje?
– IPhO (International Physics Olympiad) međunarodno je natjecanje iz fizike za učenike srednjih škola. Sudjeluje 76 država. Ove je godine pedeseta obljetnica, a održavat će se u Tel Avivu. Natjecanje se sastoji od teorijskog i eksperimentalnog dijela. Zadaci se prevode na nacionalne jezike, stoga je svaki drugi dan umjesto testova organizirano druženje i turistički posjeti. Svi se natječu pojedinačno, a medalje se dodjeljuju većem broju sudionika, a ne samo prvim trima.

Kako je došlo do tvoga poziva na to natjecanje i kako si se osjećala?
– Na izbor za IPhO zovu se prvih osam na državnom iz fizike iz prvoga, drugog i trećeg razreda. On se odvija u pet kola, prvih pet na listi poretka ulaze u ekipu. Na sličan način izabire se ekipa za Europsku olimpijadu iz fizike, tako da ukupno minimalno sedam od pozvanih učenika sudjeluje na nekoj od olimpijada. Izbor se sastoji od testa (desetak teoretskih pitanja i tri zadatka) koji se piše tri i pol sata. Bila sam jako sretna što sam uspjela upasti u ekipu, veselim se sudjelovanju na IPhO-u.

Kako se pripremaš i pomaže li ti tko?
– Pripremam se uglavnom sama rješavajući zadatke prošlih godina. Vjerojatno ćemo imati pripreme za eksperimentalni dio na PMF-u u Zagrebu. U slučaju nekih nedoumica pomažu mi profesori fizike u školi.

Na kojim si sve natjecanjima bila ove godine?
– Ove godine bila sam na županijskom iz matematike, fizike, informatike i na državnom iz biologije.

Koja su ti natjecanja najteža, a koja najzanimljivija?
Predavanje na Danu škole
– Najteža su mi natjecanja iz matematike jer zahtijevaju puno rada izvan nastave. Najzanimljivije je na državnima jer je to dobra prilika za druženje s ljudima iz različitih dijelova Hrvatske koji imaju slične interese. Lijepo je posjetiti neka mjesta u koja ne bih inače nikad došla. Ove godine najviše sam se spremala za biologiju.

Kako uspijevaš uskladiti školske obaveze s natjecanjima i predstojećim maturama?
– Usklađivanje svih obaveza definitivno je izazov, ali nekako mi je do sada uspijevalo.

 Imaš li slobodnog vremena? Ako da – kako ga provodiš i što najviše voliš raditi?
– Imam slobodnog vremena, ali ne previše. Bavim se sportskim penjanjem i rado crtam. Osim toga dosta vremena provedem družeći se s prijateljima i s bratom te na internetu.

Elizavetin crtež
Koji su ti planovi za dalje sada nakon srednje škole?
– Planiram upisati molekularnu biologiju. A što ću dalje, još nisam odlučila.

Zašto si upisala baš GAM, kakvo je tvoje iskustvo s ovom školom, jesi li zadovoljna sada na kraju?
– Upisala sam GAM jer sam od mnogih čula da ima dosta dobar prirodoslovno-matematički smjer. Mislim da je zapravo tako. Nije idealna škola, ali definitivno jedna od najboljih u Rijeci.

Ines Brusić (4.1)

No comments:

Post a Comment