Saturday, June 8, 2019

GAM – jezična gimnazija?!


Na kojim jezicima čita novine? (crtež: E. Chernova)

Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka tradicionalno se i ove godine, kao i svake, ponosno može pohvaliti svojim izvrsnim uspjesima na jezičnim natjecanjima. Naši su učenici ponovno ostvarili mnogobrojne uspjehe iz jezika, čak i onih koji se inače ne uče u školama. Također, sjajni su i u raznim umjetničkim područjima.

Ove je godine učenica Letizia Viškanić iz 3.2 razreda osvojila prvo mjesto na međunarodnom natjecanju mladih čitatelja na ruskom jeziku Живая классика. Osim što naši učenici odlično čitaju, oni uz to i pišu. Lovro Šimek iz 4.1 razreda ušao je u finale literarnoga natječaja Ja sam pisac, među deset najboljih autora, uz njega je bio mentor profesor Goran Krapić. Učenik 1.2 razreda Lucijan Mofardin svojom se glumom plasirao na državnu razinu LiDraNa uz mentoricu Biljanu Valentin-Ban. Što se tiče francuskoga jezika, maturantica 4.3 razreda Nina Mucić sudjelovala je na državnoj razini Natjecanja iz francuskog jezika, a čak je 14 učenika zavrijedilo DELF diplome o poznavanju francuskog jezika na razinama A2 i B1. U ruke brojnih učenika došle su i DSD diplome o poznavanju njemačkoga jezika. Naša je škola pronašla način kako da poveže prirodoslovne i društvene predmete, stoga su naši učenici, koji su ujedno i članovi grupe za robotiku (Marko Antonio Mance iz 1.2 razreda, David Vodopija iz 1.4 razreda, Boris Španić iz 1.5 razreda, Jan Celin iz 2.4 razreda te Ivor Glažar i Luka Šupuković iz 3.2 razreda) osvojili treće mjesto na Državnom prvenstvu u CLIL robotici na njemačkom jeziku pod mentorstvom profesorica Patricije Nikolaus i Đosi Cetina-Romih. Na međunarodnom testiranju iz latinskog jezika (ECCC testiranje) sudjelovalo je 13 učenika koji su ostvarili izvrsne rezultate. Srebrne su medalje osvojili Mia Filipović (2.2), Nika Vundać (2.3), Lucija Pejković (2.1), Nika Sveško (2.3), Ivana Xie Miškulin (2.2) i Ema Badurina (2.4), a brončane Ivan Jurlina (2.5), Andre Medvedić (2.4), Gabriela Petrić (2.2), Luka Pirić (2.3), Marin Tomljanović (2.2), Hrvoje Šokota (2.5) te Alin Vorkapić (2.2).

Svim ovim sjajnim uspjesima naših učenika opet smo dokazali da iako smo poznati kao  „prirodoslovna gimnazija“ i nemamo jezični razred, osvajamo odlične  rezultate čak i u jezičnim vodama.

Lucija Kamber (1.4)

No comments:

Post a Comment