Thursday, September 19, 2019

Obilježavanje Hrvatskoga olimpijskog dana na Platku


Hrvatski olimpijski dan ili HOD nacionalna je proslava utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora koja se održava svake godine 10. rujna. Mnoge su udruge i ustanove obilježile HOD, ali malo je njih to učinilo kao naša škola.

U petak, 13. rujna 2019., Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka povodom HOD-a organizirala je izlet za sve učenike škole u Goranski sportski centar na Platku.

Već prije sedam ujutro na Jelačićevu trgu počeli su se skupljati neki od učenika prvih i drugih razreda odjeveni u bijele majice. Bijela boja majice predstavlja pozadinu zastave olimpijskih igara koja zastupa fair play, mir i prijateljstvo. U 7 sati i 30 minuta učenici prvih i drugih razreda uputili su se na Platak, a učenici trećih i četvrtih razreda to su učinili sat vremena kasnije.

Nakon kratkog odmora od puta uslijedilo je okupljanje svih učenika na startu otvorenog krosa GAM-a. Učenici su bili odvojeni u dvije grupe po spolu te je svaka grupa trčala svoju rutu. Djevojke su trčale po cesti uz šumu, dok su dječaci jednim dijelom rute čak i ušli u nju. Odredila su se tri najbrža trkača i trkačice svake generacije i učenici su bili pušteni da ostatak svog vremena na Platku provedu po svojim željama. 

Mnogi su otišli do svojih roštilja i počeli pripremati meso koje su donijeli, no neki su prije toga odlučili sudjelovati u razrednim natjecanjima odbojke, košarke, badmintona i nogometa. Vrijeme je brzo prolazilo uz zabavu, sport, razonodu i veselje, a učenici su imali prilike i uživati u prezentacijama streličarstva, zumbe i crossfita. Tako je i došlo vrijeme proglašenja pobjednika  sportskih aktivnosti i podjela njihovih odličja. 

Već je bilo oko 15 sati kada su se učenici prvih i drugih razreda počeli spremati za povratak u Rijeku. Iscrpljeni, umorni, ali zadovoljni, započeli su svoj povratak kući, a učenici trećih i četvrtih razreda krenuli su u Rijeku sat kasnije.

U autobusima je glavna aktivnost bila razmjena mišljenja i iskustava te sam u razgovoru s kolegama čuo komentar jednog od učenika prvih razreda koji opisuje učeničko raspoloženje: „Meni se ovakve stvari jako sviđaju. Za nas, prve razrede, ovo najviše služi da se upoznamo međusobno, ali i ostatak ljudi u školi također. Druženje u prirodi uz sport i slične stvari mene osobno opušta i stvarno bi bilo dobro da idemo na još ovakvih izleta.“

Ovaj odlazak na Platak učenicima je dao priliku da se zabave na način koji bi se trebao sve više promovirati – druženje u duhu sporta i prijateljstva, baš kao što predstavlja bijela boja. Neposredno nakon ljetnih praznika i još uvijek u njihovu duhu naše je obilježavanje HOD-a postavilo vedro raspoloženje koje se nadamo zadržati do kraja školske godine.

                                                                                                                 Marko Drozdek (1.4)

No comments:

Post a Comment