Thursday, April 18, 2019

Prvo mjesto na natjecanju Ponos domovine


Učenici Noa Keš (2.4), Andre Medvedić (2.4) i Sara Superina (3.1) osvojili su prvo mjesto na natjecanju Ponos domovine i prepričali nam svoja iskustva.

Što je Ponos domovine?
Ovo nije jedno od tipičnih školskih natjecanja na kakva smo navikli. Bazira se na znanju hrvatske povijesti, a zanimljiva je činjenica što spaja i teorijsko znanje i fizičke vještine. Jedan dio natjecanja očituje se u odgovaranju na pitanja, a u drugome dijelu treba pokazati spretnost u streljaštvu, sprintu na 100 metara, trčanju na jedan kilometar, u slobodnim bacanjima, skoku u dalj i vožnji bicikla. Svaki se učenik natječe za sebe, ali se rezultati u timu zbrajaju.

Pripreme
Natjecanje se sastoji od četiri kruga, a prije svakoga kruga sudionici dobiju set od 555 pitanja po kojima se mogu pripremiti. Sara, Andre i Noa pripremali su se svega nekoliko dana. Za Ponos domovine saznali su preko svoga mentora, profesora Tomljanovića. Ideja im se činila zanimljiva, pa su se odlučili prijaviti bez velikih očekivanja. Ipak, pitanja su ih zainteresirala pa su se potrudili što bolje ih naučiti.

Nova iskustva
Pripremajući se za natjecanje, stekli su puno znanja o hrvatskoj povijesti. Puno stvari koje su ovdje naučili vjerojatno ne bi uspjeli saznati klasičnim učenjem u školi. Druga dva kruga zahtijevala su odlazak iz Rijeke, pa su tako posjetili Delnice i Zagreb. Posebno im se svidio trodnevni boravak u Zagrebu jer su pored obaveza vezanih uz natjecanje stigli uživati i u slobodnom vremenu u gradu. Neki bi ovo iskustvo ponovili i dogodine, neki ipak ne bi, ali svejedno je svima drago što su sudjelovali. Naravno, vesele se i dobivenim nagradama – plaketi i biciklima.   

Jelena Hauser, 4.1

No comments:

Post a Comment